[分享] 大笑话(有点色 绝对好看的请回帖)

話說係大年初一,有四個人為左試下今年既運氣係點,決定出去同第一個人講恭喜發財。 但佢地見到果個人,岩岩賭錢輸哂,都唔知點面對老婆, 而又見到四個唔識既人走埋黎同自己講恭喜發財,就鬧個四個人:『屌你地屎忽丫!』 個四個人就話大鑊,新年流流無端端俾人屌屎忽,都唔知好定唔好,就決定去搵占卦先生問一問。 當個四個人講左佢地既遭遇之後, 占卦先生就問第一個人:『你做邊行?』 第一個人就答:『我係耕田既。』 占卦先生:『耕田呢…你今年大件事喇…』 第一個人:『點解既!?』 占卦先生:『你諗下,你俾人屌屎忽,即係點呢? 有耕耘就無收穫!淨係撒種,都唔會有仔生架喇!』 之後第二個人就問:『我係做官既…』 占卦先生:『做官既?重大鑊!』 第二個人:『點解重大鑊!?』 占卦先生:『紅頂進,金頂出,你話大唔大鑊?』(註1) 到第三個人:『我做生意既…』 占卦先生:『你就無乜事既…』 第三個人:『點解?』 占卦先生:『你既環境就咁既…初初係緊d架喇,捱過左春頭就開始鬆架喇!』(註2) 最後第四個人:『我今年準備考試既…』 占卦先生:『恭喜哂恭喜哂!你實得喇先生!』 第四個人:『下?點解!?』 占卦先生:『噓,直入大場(腸)呀,考完一場就入大場(腸)!』 睇唔睇得明呢@@? 註解hold住先
分享到:  新浪微博 QQ好友和群QQ好友和群 QQ空间QQ空间 腾讯微博腾讯微博 腾讯朋友腾讯朋友
收藏收藏 顶 反对反对
唔系好明波
第二个人的毋明,需请教. 这个不算色,不错!
原帖由 Vic 于 2009-2-24 23:48 发表 第二个人的毋明,需请教. 这个不算色,不错!
入之前係紅卜卜,抽出黎就沾滿"黃金"囉.
哈哈 这个一定要会白话,还要有心思往某方面联想的才能看懂哦
问题喺金顶同红顶,究竟边个官大啲嗻?

回复 6# baobao 的帖子

一品仙鹤补,朝冠顶饰东珠一颗、上衔红宝石;吉服冠用珊瑚顶;岁奉180两; 二品锦鸡补,朝冠顶饰小宝石一块,上衔镂花珊瑚,吉服冠用镂花珊瑚顶;岁奉155两; 三品孔雀补,朝冠顶饰小红宝石,上衔小蓝宝石,吉服冠用蓝宝石顶;岁奉130两; 四品云雁补,朝冠顶饰小蓝宝石,上衔青晶石,吉服冠用青金石顶;岁奉105两; 五品白鹇补,朝冠顶饰小蓝宝石,上衔水晶石,吉服冠用水晶石顶;岁奉80两; 六品鹭鸶补,朝冠顶饰小蓝宝石,上顶砗磲,吉服冠用砗磲顶;岁奉60两; 七品鸂鶒补,朝冠顶饰小蓝宝石,上顶素金顶,吉服冠用素金顶;岁奉45两; 八品鹌鹑补,朝冠阴文镂花金,顶无饰;吉服冠用镂花素金顶;岁奉40两; 九品练雀补,朝冠阳文镂金顶,吉服冠用镂花素金顶。岁奉35两; 金顶就是九品芝麻官!
好玩好玩!!!
原帖由 Vic 于 2009-2-24 23:48 发表 第二个人的毋明,需请教. 这个不算色,不错!
意思就是被炒鱿鱼啦!!!红顶进就是带着官帽进去,出来的时候给除去官帽了。
一点都不色啊,就是有粗口而已。