[原创] E9X 335 Alpina B3 Flash DIY

其實好多人都應該知道/聽過E9X 335係有個波箱程式可以更新
到底呢個係咩呢?
而家就同大家詳細講下

其實BMW仲有條分支係叫ALPINA
http://www.alpina-automobiles.com/en/alpina/philosophy/

ALPINA係base on BMW既車再加以改良再以ALPINA名義出售
經ALPINA出手既車不論性能, 外觀都有唔同程度既提升

而ALPINA B3係ALPINA旗下其中一個型號
以335為基礎再加以改良
而B3既波箱程式同BMW E9X 335既程式係可以共用

咁B3個波箱程式同BMW E9X 335既又有咩分別呢?
1. 335行D mode同S mode時係唔會知道自己行緊幾多波
2. 335不論D同S mode轉波都係比較慢, 轉數趺得多
3. 335 M mode反應都係未如理想

而B3既程式就正正解決晒以上問題
1. B3行D同S modea時係會show埋波段, 即D123446 / S123456
2. B3行D mode時轉波好明顯比335 D mode快左同順左,轉左波基本都順到feel唔到同埋好勤力咁不停轉波.
3. B3行S mode時轉波仲會比D mode更明顯快左
4. M mode轉波同樣比335快好多, 更加得心應手

咁係唔係所有E9X 335都可以Flash到B3程式呢?
答案為不是
只有3/2007年打後出廠而又係行AT既335先可以
行DCT既都做唔到
分享到:  新浪微博 QQ好友和群QQ好友和群 QQ空间QQ空间 腾讯微博腾讯微博 腾讯朋友腾讯朋友
收藏收藏 顶 反对反对
入正題
首先你要有部3/2007打後出廠既E9X 335

其次就係要準備好有晒E90 SPDATEN既INPA, WINKFP同NCSEXPERT

之後好緊要

就係你要有一條可靠既K+DCAN cable
點為知可靠?
就係唔會read read下就stop左
因為如果係flash途中stop左...就等如你部iPhone JB中途拔線一樣
你係TCU就會變左磚....車都著唔返要換波箱腦

係開始之前第一件事就係要保証你部車舊電係有電
強烈建議搭住電做
因為Flash中途唔夠電停左就會同上面一樣

咁而家開始講Flash
B3程式分別出過2個版本

鬼佬都好多討論2者既分別
但結論都係各有千秋

而今次我就用左7615835

點搭電開INPA開WINKFP唔講喇
入到WINKFP先要搵到GKE215
再揀7615835

跟住就開始正常Flash步驟

同樣係會寫入2次

禮成!

完成後記得先熄晒匙鎖車再開門2格匙
每次Flash完DME同波箱都有好多code, clear晒就冇事
之後就要DEL DME同波箱既adaption

搞完再重覆以上clear code DEL adaption程序一次
之後就可以出去試車喇

唔同版本既335有機會會係Flash完呔盤paddle會冇左反應

唔洗擔心
做coding可以enable返
用NCSEXPERT入EGS code返個吉既MAN file落去就禮成

另外要再3強調
如果以難度去分
INPA check code只係小學級別
NCSEXPERT coding係中學級
WINKFP絕對係博士級數

如果連INPA都未識用
絕對唔建議你DIY Flash

同埋記得一定要保証部車電壓有13.5V以上
有得搭電就要搭住電去做
FAQ:

Q1: 06年335點解做唔到B3 Flash?
A1: 因為TCU版本太舊所以唔support

Q2: 06年335又想做可以點?
A2: 換車... 其實唔係, 換返3/2007打後既TCU就可以解決, 但你捨唔捨得就見人見智...

Q3: Flash完B3對部車會唔會有咩壞影響?
A3: 唔會, 因為B3程式係來自BMW原廠, 100%安全可靠同冇副作用

Q4: Flash完部車係咪即係會馬力大左又快左?
A4: 完全錯誤! 部車一d都冇加大左馬力. 只係調整左轉波時間同補油時間, 令動力流失減到最少

Q5: 其他320 325 330 M3會唔會有得Flash?
A5: 完全沒有